Onko tolkkuu? In tolkku ja reilu meininki we trust

Mitä - Missä - Milloin raha auttaa ja ketä?

Vuoden 2008 romahduksen jälkeen maailma on ottanut lisävelkaa 57 000 miljardia dollaria entisten lainojen päälle, eli ainakin yli 8000$ jokaista maailman asukasta kohden. Ja suurten talouksien painokoneet suoltaa rahaa telat punaisina. Silti talous ei elvy.

Mihin se raha menee ja mitä se tekee, vai tekeekö mitään? Jos luopuu ajatuksesta, että raha olisi aarre ja se olisi jotain muuta kuin pelkkä sopimus, pääsee jo alkuun. Työ ja tuotanto on todellista ja raha on pelkkä väline, öljy, joka voitelee talouskonetta. Voiko sopimukset, joilla työn ja tuotannon arvoa vaihdetaan ja siirrellään, loppua?

Jos koneesta otetaan öljyä pois  ja varastoidaan kanisteriin takapenkille, niin kone rupeaa leikkaamaan kiinni. Ja mitä suurempi kone, sitä enemmän öljyä se vaatii. Ongelmaa ei ratkaise se, että kuskille annetaan lisää öljypäniköitä takapenkille. Rahan pitää virrata reaalitalodessa, vaihtua kädestä käteen ja mahdollistaa työntekoa ja ostamista, jotta sillä olisi vaikutusta. Finassitalouteen pumpattu raha ei lisää kysyntää.

Lisäksi yksityiset pankit taikovat kirjanpitomerkinnällä tyhjästä luottoa eli ostovoimaa. Ja kuppaavat reaalitalouden toiminnasta, ihmisten työstä itselleen koron. Kun velka kasvaa, niin pankkien siivu kasvaa.

Ja kun pankit luovat 97% taloudesta pyörivästä rahasta, niin jostain pitää kuitenkin korkoihin se raha löytyä, eli lisää velkaa. Matemaattinen väistämättömyys onkin, että nykysysteemissä velka voi vain exponentiaalisesti kasvaa. Paitsi kun talous romahtaa ja velkoja nollataan ja jollekkin jää väistämättä Musta-Pekka kortti käteen.

Kyseessä on systeemivika.

3 minuutin tietoisku rahanluonnista:
https://www.youtube.com/watch?v=ZzCegQVljdY

Is The Whole World Slowing Down?

http://dollarcollapse.com/currency-war-2/is-the-whole-world-slowing-down/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuhkaselta hyvä kirjoitus syistä, joiden vuoksi talous sakkaa. Tässä vähän lisätietoa aiheesta, josta olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Vuosina 2007–2014 hallitukset ovat lisänneet velkaansa reilut 22 biljoonaa euroa. Velkapiikin kärjessä ovat ns. kehittyneet taloudet. Velan kokonaiskasvusta 28 biljoonaa euroa on yritysten, finanssilaitosten ja kotitalouksien velkaa. Kotitalouksien veloista 75 prosenttia on asuntovelkaa.

Kun lähtötasoksi otetaan vuosi 2000, oli euromääräistä velkaa 77 biljoonaa euroa. Vuonna 2007 velkaa oli 124 ja 175 biljoonaa euroa 2014. Velkaantumisvauhti on koko ajan kiihtynyt. Sellaista talouskasvua ei koskaan saavuteta, jonka turvin velkoja voitaisiin lyhentää, tai edes korkoja maksaa. Tästä syystä velkavuori jatkaa nopeutuvaa kasvuaan.

Kaikki raha on jonkun velkaa. Jos velat maksettaisiin, niin raha poistuisi kierrosta kokonaan siksi, että velkaa maailmassa on jopa moninkertaisesti enemmän kuin maailmassa on rahaa.

Kaikelle velalle pitää maksaa korkoa ja sekin raha on luotava. Se on yhden lajin lumipalloilmiö. Uutta rahaa pitää luoda pelkästään korkojenkin maksua varten. Sekin raha tulee kiertoon lisävelkana, jolle pitää maksaa korkoa. Kierre on valmis.

Velan pitää kasvaa koko ajan. Muuten talous sakkaa ja tulee lama. Kun velkaa kaikkineen on yli kantokyvyn tilanne on erittäin vakava. Velkaa on liika ja sen nopea vähentäminen romahduttaisi koko järjestelmän. Tämä on matemaattinen vääjäämättömyys. Ehkä juuri siksi pankkijärjestelmän perusteisiin ei uskalleta puuttua, vaan elvytetään.

Talouden tervehdyttämisen keinona elvytys on kelvoton. Se tarkoittaa lisää velkaa, mistä hyvin läheinen esimerkki on EU:n miljardien elvytyspaketti. Elvytysvelan perusteena käytetään velkaa, jota ennestäänkin on yli maksukyvyn ja se taas on alkuperäinen kriisin syy.

Elvyttäminen ei ole ratkaisu, vaan keino siirtää talouden romahdusta kauemmaksi. Lopputuloksena syntyy tilanne, jossa velkaa lopulta on niin paljon, ettei kukaan enää luota siihen sitoutuneen rahan arvoon. Niinpä velkakriisi kääntyy jossain vaiheessa valuuttakriisiksi.

ulf fallenius

Velka on silti luonut valtavan hyvinvoinnin ilman velkaa Suomi olisi vielä 60 luvulla.Systeemi toimii sen takia että se joudutaan nollamaan välillä ja sitten taas uusi lähtö sehän tiedetään että ikuinen talouskasvu ei ole mahdollista.Se jolla on pelisilmää pärjää kyllä tässä järjestelmässä.Inflaatio deflaation välimaastossa joudutaan pelaamaan ja välillä jompikumpi riistäytyy käsistä tällä hetkellä deflaatio pelko on aiheellinen.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Kiitos Heikki, todella hyvä kirjoitus!

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Havainnollisesti ja todellisesti esitettyjä tosiasioita, Heikki. Kiitos!

Toimituksen poiminnat